Guttas VM-uttak i 2012: Audun slo til på hjemmebane

Postet av O-festivalen den 12. Jun 2018

Under herrenes VM-uttaksløp i Bærumsmarka i 2012 gikk seieren til Audun Weltzien. Les hva han husker fra løpet i 2018 – og hva han tror om egne sjanser på langdistansen i år.

Den gangen i 2012 bodde Audun i Gøteborg, med formål å bli en god o-løper. Og han hadde bare 60% jobb for å få tid nok til o-satsingen.

-Hva husker du fra VM-testløpet på mellomdistanse i Bærumsmarka i 2012? -Jeg husker at jeg hadde press på meg, fordi jeg hadde ikke løpt så bra på de andre uttaksløpene. Jeg ga bevisst gass, åpnet hardt uten å ta sjanser. Jeg hadde en post med tidstap omtrent midtveis – og ble litt nervøs av det, jeg tapte kanskje et halvminutt eller et minutt.

Men det endte altså med seier, foran storkanoner som Olav Lundanes og Magne Dæhli.

-Så hva gjorde at du løp så bra den dagen, Audun? -Jeg var i en fase der jeg trengte litt press, og husker godt at jeg var rett og slett sugen på å gjøre det bra.

Audun er bærumsgutt selv, så vi lurte på hvordan det slo ut at du løp på hjemmebane, i et ganske kjent terreng? Audun Weltzien forstår spørsmålet og sier han husker selv når han var yngre og trodde at det måtte være en stor fordel å løpe på hjemmebane. -Men egentlig opplevde jeg det ikke som noen spesiell fordel. Jeg hadde ikke trent akkurat i det området ved Garlaushøgda og Sæteren gård der løpet gikk. Dessuten hadde jeg i flere år studert i Trondheim, og i sommerferiene hadde jeg veldig VM-fokus. Jeg husker jeg reiste ofte opp til Ringerike og trente i mer VM-likt terreng som var relevant den gangen.

Men Audun tror nok likevel at man kan ha litt hjemmebanefordel, men ikke nødvendigvis fordi man er så kjent i løpsterrenget: -Men det som kan være en fordel er at man kjenner terreng-typen. Måten å orientere på, måten å ta seg fram på.

Vi spurte også Audun om han hadde noen tips til årets O-festival deltakere. -Det som jeg syns er viktig i Oslo-området, og spesielt i Bærum, er å kunne forenkle orienteringen med de store detaljene, det fungerer bedre enn å finorientere.  Ta i bruk de tydelige ledelinjene som gir deg framdrift. Og hvis det skulle holde seg like tørt ville jeg løpt myrer der det går an.  

Audun Weltzien kunne faktisk løpt H35 i år, men er sporty nok til at han har meldt seg på H21E, på langdistansen på lørdag. -Hvilke ambisjoner har du for egen løping i o-festivalen? -Jeg har ikke tenkt noe på det, men kommer til å lage meg noen ambisjoner. Jeg jobber jo 100% nå, men syns jeg holdt meg brukbar form fram til i fjor. Jeg vil være fornøyd om jeg havner mindre enn  10 minutter bak vinneren på langdistansen. (Red Anm: Audun har i etterkant oppjustert ambisjonene - han kontaktet oss i dag med følgende melding: Du kan justere innlegget med at ambisjonen er å klare 6-7 min bak vinneren. Da legger jeg lista litt høyere:-) Vi sier tommel opp - vi liker løpere med ambisjoner!)

Og om Audun skulle klare det, så skulle det ikke forundre oss om han ble beste heltids amatør. Vi ønsker han velkommen til Skytterkollen og lykke til i skogen!

Tilslutt resultatlista fra sist gang norges beste herreløpere konkurrerte i Bærumsmarka, under mellomdistansen og VM-uttaket 3. juni 2012. Løypa var 5,8 km og som man ser var km-tidene godt nede på 6-tallet.

1            Audun Weltzien                        IFK Göteborg                               35:29                
2            Olav Lundanes                           Halden SK                                 35:32          +0:03  
3            Hans Gunnar Omdal                Kristiansand OK                           36:02          +0:33  
4            Magne Dæhli                             Halden SK                                   36:06          +0:37  
5            Anders Nordberg                      Vaajakosken Terä                         36:16          +0:47  
6            Håvard Lucasen                         Ås-UMB Orientering                   37:41          +2:12  

 

Bilde: Audun har det bildet som de fleste bare kan drømme om – seg selv på toppen av pallen med Olav Lundanes et steg lenger ned.