Fossum IF 100 år - vår eldste medlem Lars er nesten like gammel - men orienterer fortsatt

Postet av O-festivalen den 22. Mai 2018

Fossums klubbmesterskap i orientering på Østernvann i 2011 ble det o-løpet i Norge med de største billett-inntektene. Takket være de to publikummerne Anne og Lars Kalhovd fra Røa, som insisterte på å betale 50 kroner hver i inngangsbillett. Les kapitelet fra vår jubileumsbok - om gentlemannen, sportsidioten og stolpe-orientereren Lars. 

Bilde: Klubbens eldste medlem, Lars Kalhovd holder seg godt, selv om 90-tallet er rundet med god margin. De sier han er den kjekkeste mannen på eldresenteret, stadfester ektefelle Anne, som også er klubbens nest eldste medlem.

 

Lars Kalhovd fra Røa er født i 1924, bare seks år etter at Fossum IF ble stiftet. Men ungdommeligheten og engasjementet for idretten har ingen aldersgrense. 

-Du vet, det som er så bra med Fossum Idrettsforening er at vi driver bare med utendørsidretter!  Dette var det Lars Kalhovd som fortalte meg etter at jeg selv hadde fått et tillitsverv i klubben. Men som innflyttere flest – uten særlig kunnskaper om historien til den flotte klubben vår. Da er det gull verdt med slike som Lars, som har fulgt med Fossum IF i flere tiår.

Lars var selv innflytter  - han kom fra Rognan til Oslo i 1945, og flyttet i 1960 til Ekraveien, senere Bjerkebakken, på Røa. Der stiftet han familie – med kona Anne og barna Tore og Sigrid. Familien Kalhovd fant fort ut at Fossumbanen var nærmere enn Røabanen, og Fossum IF ble et naturlig klubbvalg for Tore og Sigrid som var aktive på ski og i o-løypa. 

100 runder i lysløypa
Som langrennspappa på 70-tallet var Lars mye med på dugnadsarbeid på lysløypa. -Jeg husker et veddemål jeg hadde med daværende klubbformann Nilsen, forteller Lars. -Jeg veddet mot at lysløypa ville bli ferdig før 1. januar. Jeg tapte. Utfallet av veddemålet var at Lars måtte gå 100 runder i den da 4,5 km lange lysløypa i løpet av vinteren. -Og jeg klarte det, men det krevde disiplin, forteller Lars. Hver helg var Lars tidlig oppe og gikk noen runder i lysløypa. Her opplyser den øvrige familie at når resten av familien sto opp, så var Lars allerede sliten og ferdig med skigåing for den dagen. Familieskituren fikk bli uten ham. Så Lars har gjort sine forsakelser i idretten.

Orienterer fortsatt
Som far til to orienteringsløpere vedgår Lars at han sportslig sett hadde begrenset med kunnskap å bidra med. Men han stilte i noen klubbmesterskap og lærte seg å bli glad i sporten. Anne og Lars har kjøpt Fossums turiorientering i alle år. Men det er klart at ulendt terreng blir en større og større utfordring. -Etter hvert begynte vi å konsentrere oss om barnepostene, vedgår han. -Og nå når Anne og jeg begge er over 90 så meg innrømme at vi er ivrigst på stolpejakten.  Stolpejakten er den urbane gate-tur-orienteringen, der du finner postene i ditt nærmiljø.

Sportsidiot og fotballsupporter – dilemma på konas 70 års dag
Lars sluker alt som har med sport å gjøre, i alle media. Som for sportsidioter flest står fotballen sentralt. Og selv om det kan være mye bra på TV, og også på Ullevål for noen år siden, så er det ingen tvil om hvilken klubb han har fulgt tettest: Fossum IF. I en lang periode på 80- og 90-tallet var Lars fast tilskuer på A-lagets kamper på Fossumbanen. Uten at noen av barna spilte – Lars er en genuin Fossum-supporter. Han husker godt gulltiden med trenere som Drillo og Høgmo. På tribunen ved klubbhuset er det en messingplate med navnet Lars Kalhovd inngravert på hans faste plass. Lars fikk forresten et skikkelig dilemma da fru Anne – for øvrig Fossum Ifs nest eldste medlem etter Lars -  hadde invitert til sitt 70 års –bursdagsselskap. Det skulle vise seg at Anne hadde sendt invitasjoner uten å sjekke terminlista for fotballen.  Fossum hadde hjemmekamp samme dag. -Kampen skulle være ferdig på samme tidspunkt som selskapet skulle starte. Jeg skjønte at det skulle holde hardt, mimrer Lars. -Løsningen ble at jeg stilte på Fossumbanen i blådress og slips, fikk med meg hele kampen, og ankom min kones selskap cirka 5 minutter over tiden og kunne gli relativt ubemerket inn blant gjestene.    Moralen er at om man er aldri så lykkelig gift så er det rom også for kjærligheten til Fossum IF. Hvis man planlegger litt.  

Fossumpreget julepynt
Lars’ kone Anne var i flere år aktivt med i produksjonen av varer til Fossums julemarked. Et år hadde hun laget flere tråd-julenisser. Lars så på disse nissene med en viss skepsis og mente at det var en fare for at ingen kom til å kjøpe dem. Lars fant det derfor tryggest å gå tidlig på julemarkedet og kjøpte alle nissene, slik at de ble utsolgt først som sist. Derved skånet han sin kone for en mulig skuffende respons på sitt håndarbeide samtidig som han fikk støttet Fossum IF. Slik handler en ekte gentlemann og Fossum-venn. Og hjemme hos Anne og Lars pyntes det hver eneste jul med en hær av trådnisser fra Fossums julemarked!