Lytt til erfarne løpsledere

Postet av O-festivalen den 18. Apr 2018

Bedre kvalifisert o-festivalambassadør finner du ikke nord for Dovre. Andreas Sylte fra Freidig var løpsleder for alle tre løpene under o-festivalen på Oppdal i fjor. Her gir han sine tips til Fossums tre løpsledere for årets o-festival

Vi har vært så heldig å få spørre ham til råds og høre hvilke tips har Andreas til Fossums tre løpsledere for årets o-festival.

Hvis du skal gi bare ett råd til løpslederne i o-festivalen – hva vil det være?

-Det må være å sørge for at totalen henger sammen. Vær veldig oppmerksom på grensesnitt mellom ansvarsområdene, slik at ingen ting faller mellom to stoler.

Og hvis du skal gi noen flere råd?

-Det er mye som kan sies, men med erfaringen eksempelvis Harald Bakke som er en av løpslederne i år har vil jeg tro dere har  god kontroll. Noe jeg kan nevne er at vi i Freidig hadde god nytte av kjøreplaner på tvers av arrangementet – både før løpene og for hver løpsdag. Tidsplanene definerte slikt som når startene skulle være ferdig rigget, når kiosken skulle åpnes, når premieutdelingene skulle holdes, når skulle speaker gi hvilken informasjon, og så videre. Dessuten må løpsledelsen være forberedt på at uforutsette ting skjer – som berører både løpere og arrangører. Ta det med et smil og finn løsninger raskt. Husk at dette er frivillig arbeid og hjelp hverandre så godt dere kan når noe dukker opp!

Hva er den største lærdommen, personlig og som klubb, av et så stort arrangement?

Ja her er det krevende å svare kort. Vi hadde veldig god erfaring med å begynne tidlig. Planer og bemanning var klar i god tid. Bemanningen var nær komplett i januar, med bekreftelse fra den enkelte. Å være tidlig ute gav trygghet, spesielt siden vi var avhengig av at våre funksjonærer måtte reise 120 km og skaffe seg overnatting. Vi så også at et sånt arrangement er arbeidskrevende, og at man må passe på nøkkelressursene. I Fossum er det jo så mange at det burde ligge godt til rette for å delegere oppgaver. Selv kom jeg meg gjennom oppgavene ved at jeg greide å slippe det store volumet av oppgaver til de delansvarlige, som selvfølgelig tok tak i det ansvaret de var gitt.

Hvordan ble Freidig som o-klubb preget av at dere arrangerte o-festivalen i 2017?

Det opplevdes som veldig positivt at vi fikk gode tilbakemeldinger fra fornøyde deltagere. Vi satt igjen med en god følelse av å ha bidratt til noe bra. Vi har troa på at vi kan ta større arrangement, og har kort tid etter O-festivalen tatt på oss NM-uka 2020 sammen med Wing og Malvik. Videre er vi også en av arrangørklubbene av O-ringen 2021 i Åre. Jeg synes også det er lettere å få med folk til å ta et tak på arrangement enn det er å fylle mer langsiktige tillitsverv. Under O-festivalen fikk vi med oss en del foreldre som ikke var o-løpere i arrangementstaben, og som dermed fikk oppleve et stort o-arrangement – dette tror vi er veldig positivt. Forhåpentligvis gir dette enda flere dedikerte o-familier i klubben.  Til sist må jeg trekke fram at klubben får en god selvfølelse av å bidra skikkelig i den dugnaden det er å arrangere løp for O-Norge, og forhåpentlig være med å sikre en terminliste med mange gode tilbud også framover.

Så over til det som mange o-entusiaster egentlig er mest opptatt av selv om de er over både 30 og 40 – nemlig egen o-løping! Hvilke ambisjoner har du på egne vegne for o-festivalen 2018?

-Sportslige ambisjoner er det lenge siden jeg har hatt, men jeg gir det jeg har hver gang jeg stiller til start. Målet mitt nå er å komme til start i H45 i Bærum uten å være for hemmet av skader.. Som mange andre på min alder sliter jeg med at viljen er større enn en aldrende kropp setter pris på, noe som har gitt mange skadeavbrekk de siste årene.

Og hvilke ambisjoner har du for klubben Freidig?

-Vi håper at vi greier å bikke 100 deltagere og håper å få med mange av våre unge løpere. Vi reiser med buss og har felles overnatting. Vi har mange satsende ungdomsløpere og juniorer i klubben – jeg håper disse får klaff, og får vist hva de er gode for.

Og et siste spørsmål til løpslederen fra Oppdal: Gleder du deg til en skikkelig ekte o-sprint, eller er du så gammel at du helst ikke vil ut av skogen?

-Må jeg svare på det? Jeg har kun løpt kun et par gatesprinter de siste fire fem år – men jeg stiller i sprinten på Fornebu!