Mellomdistanseløypene: Tror løperne blir positivt overrasket

Postet av O-festivalen den 16. Jun 2018

kjersti hov i dansk løvskog.JPG

Løypelegger Kjersti Hov har fått gode tilbakemeldinger fra testløpingen og håper deltagerne blir like fornøyde.

En av Fossums mange superveteraner, løpssterke Sven Arne Gylterud, som har prøveløpt H21 E1 løypa, kommenterte: Veldig bra løype, krevende og real, mye å lese på, kart stemmer stort sett veldig bra og du har fått veldig mye ut av terrenget. Jeg tror løperne blir positivt overrasket.

Kjersti tror vinnertidene i D/H 21 vil være rundt 35 min, mens mange av de andre klassene vil havne på ca 30 min.

Er det noen spesiell forskjell på løypene for eliteklassene og for de ordinære klassene? -De har forskjellig start, men alle løypene går stort sett i det samme området så det blir tett med poster og løpere.

På vegne av de o-løperne som liker å ha det behagelig - blir det noen poster inne i grønt område på kartet? -Ja, men lyse grønt er i mange tilfeller ganske bra løpbart – det er tett granskog med lite undervegetasjon.

Kjersti har hatt flere løypeleggeroppdrag for Fossum de seneste år, men det er første gang på norgescup-nivå. Sin o-løperbakgrunn beskriver hun slik: -Jeg var forholdsvis god ungdoms- og juniorløper og var med på noe representasjon for Norge. Jeg var blant annet med og vant TIO-mila for NTHI i 2 år. Nå ser jeg på o-løp som god og morsom trening.

Det blir totalt 98 poster som skal ut, fordelt på 37 løyper.  Når o-festivalens mellomdistanseløp starter søndag morgen har Kjersti holdt på med løypene lenge. -Jeg begynte å utforske aktuelt terreng for 2 år siden. I fjor høst ble de fleste løyper lagt og poster besøkt og markert i terrenget. På grunn av hogst, koordinering med langdistanse løyper, ny ocad-versjon (Red anm: Ocad er en programvare for tegning av kart og løyper) med større postringer med mer ble det likevel endringer helt fram til nylig da kart og løyper skulle i trykken.

Kjersti forteller at Jan Arild Johnsen fra O-forbundet har vært en god støttespiller. -Foruten det har min sønn (Johannes Hov Høydal, red anm) prøveløpt traseer i tillegg til Sven Arne Gylterud. Så håper jeg også at min datter Gunvor rekker å løpe igjennom D21E før løpet. At juniorverdensmester Gunvor Hov Høydal skal begynne å løpe igjen er det nok mange som ønsker seg.

En utfordring for arbeidet har vært at mye av mellomdistanseterrenget ligger nær skytebanen, og det har vært utfordrende både å besøke postene og prøveløpe. Vi kan i alle fall forsikre o-festivalens løpere om at helga 22-24 juni så er skytebanen helt stengt.

Vi spør Kjersti om det har vært spesielle utfordringer med kartet? -Ikke mye, men det er alltid litt vanskelig med hva som skal tegnes inn som sti når det er mange tråkk. Dessuten var det noe uventet hogst i vinter.

Kjersti forteller om et godt samarbeid med synfarer Kristen Treekrem. -Jeg og Jan Arild lagde sammen en ocad-fil med ting i traseen vi ønsket at Kristen skulle gå over i våres. Det var litt utfordrende med så mye snø i vinter, slik at det ikke var mulig å komme ut i terrenget før i mai. Samtidig som kartet skulle i trykk i begynnelsen av juni.  Kristen har også vært veldig hjelpsom med tips og triks i ocad!

Tilslutt – alle som følger Kjersti på sosiale medier ser at hun kanskje er Bærums største globetrotter og eventyrer. Vi må spørre - har du fått tid til løypelegginga oppi all reisinga?
Ja det har blitt litt mye ferie og reising siste halvåret. Det har vært øyer i Indiske hav med Jan Arild Johnsen som reiseleder i januar, haute route i Alpene i april med kolleger på jobben og «henting» av datter etter utveksling på Hawaii i mai.  Dette passet litt dårlig med løyperlegger jobben, men jeg tror og håper at det ikke gikk utover løypene!

Vi stoler i hvert fall på Kjersti Hov og hennes gode hjelpere, og tror på kjempefine mellomdistanseløyper. Vel møtt til Skytterkollen søndag morgen, og husk vi har direkteløyper både i 1:10.000 og 1:7500-kart for de som ikke er påmeldt!

 

Bilder
Øverst: Globetrotteren, eventyreren, o-festivalambassadøren og løypeleggeren Kjersti Hov.
Nederst: Kjersti var sprek tidligere også – her i landslagsdrakt i dansk løvskog, sammen med Gerd Bjørseth (Fra «Orienteringsboka», 1985)

 

kjersti hov i dansk løvskog.JPG