Sprinten på Fornebu: O-tekniske utfordringer, men en fordel å kunne løpe fort
Postet av O-festivalen den 14. Jun 2018
O-festivalen starter fredag 22. juni med sprint på Fornebu. Vi har pratet med løypelegger Ivar Mølnvik.
-Håpet er at løypene kan gi de fleste o-tekniske utfordringer, men det skader jo ikke å kunne løpe fort, da. Så den som behersker begge deler tror jeg vil komme høyt på listene. Sprintløypelegger Ivar Mølnvik har tilbrakt mange timer på Fornebu det siste året. Vi møtte han utenfor Scandic-hotellet der det er samlingsplass for sprinten. Først spurte vi Ivar om hva som er spesielt med sprintløypelegging kontra en å lage en mellomdistanseløype. -I sprint er det større fokus på strekkene enn selve postplasseringen. Det å finne veivalg som skiller tidsmessig er ikke lett, men gøy når man lykkes. Det er flere hensyn å ta. I tillegg er det mer arbeid på kort tid knyttet til selve ut- og inntak av postutstyr.
Ivar forteller at det ikke har vært noen spesielle utfordringer med løypene på Fornebu, annet enn det vanlige. - Som alltid er utfordringen å få lagt så krevende løyper som mulig for eliten og A-løypene.
Noe som ofte kompliserer planleggingen av sprintkonkurranser er bygge- og anleggsaktivitet – hvordan har det påvirket o-festivalsprinten? -Det er et område med byggeaktivitet som noen løyper kommer forbi. Men dette skal være merket på kartet, og ikke ha spesiell betydning for strekkene.
Ivar tror heller ikke Fornebu-sprinten blir en slik sprint som noen løpere kaller en «synskonkurranse», der cluet er å spotte bitte små åpninger på kartet.
Hvordan blir sprinten lagt opp for publikum? -Det skal ikke være vanskelig å få øye på mange sprintløpere, verken på vei til start eller fra arena. Med meldeposter og GPS tracking i E-klassene bør det være gode muligheter til å få med seg utviklingen i disse klassene underveis. Her kan vi legge til at det blir en fin «VIP» publikumstribune på terassen på Scandic-hotellets sjøside, ned mot Sjøflyhavna Kro, der man får svært god oversikt over løperne.
Ivar er en av Fossums skarpeste o-hjerner og løper nå i H50. Det er slike som han som gjerne blir utpekt til løypeleggeroppgaver. Men har han løpt sprint selv, og hva syns han om konkurranseformen? -Jeg var aktiv i en tid før sprint sto på agendaen. Jeg har løpt endel sprinter de siste årene, og må innrømme at en teknisk krevende sprint er oppsiktsvekkende moro.
Ivar Mølnvik begynner å få en imponerende løypelegger-CV.
-Jeg startet løypelegger-karrieren i NTHI i Trondheim. Har siden vært ansvarlig for løypene tre ganger i Fossumløpet og en gang i Unionsmatchen. Sammen med Øystein Holo la vi løypene til NM sprint i 2012. Ivar var også TD (Teknisk Delegert, O-forbundets kvalitetssikrer) for løyper i NM Asker 2014 og NM i Bodø i 2016.
Til o-festivalens sprint har Ivar laget i alt 32 løyper, og det skal settes ut 87 poster. -Jeg selv skal sette ut to poster. Heldigvis er det et bra team som sørger for at resten av de 85 postene blir satt ut like før løpet starter.
Er det stor forskjell på tankesettet når du lager en elite-løype for norgescupen og WRE i forhold til en A-løype i en ordinær klasse? -Nei, ikke stor forskjell. Elite-løypene skal ha de mest krevende utfordringene, men mitt inntrykk er at de aller fleste andre i A-løypene verdsetter o-tekniske utfordringer i en gjennomtenkt løype. Alle strekk bør ha en mening uansett løype. N-, C og B-løypene må ikke være for vanskelig, har ikke hørt om noen som har sluttet med orientering fordi det har vært for lett.
Tilslutt - hva er den største utfordringen som sprint-løypelegger? -Det er å beholde roen. Det er mange hensyn å ta, ulike meninger om mangt og uforutsette ting dukker opp underveis. Og er det noe Ivar Mølnvik kan så er det å beholde roen. Sprintløypelegginga kunne ikke vært i bedre hender!
Og helt til slutt et lite PS: Beregn veldig god tid til sprinten. Fredag ettermiddag 22. juni, når skoleferien starter, vil det være voldsom trafikk. Dessuten tar det litt tid å låne touch-free brikke og å få registrert denne riktig før start. Så møt opp ekstra tidlig folkens!