“Nydelig villmark nesten med en gang, krevende og meget variert”

Postet av O-festivalen den 26. Jun 2024

Velkommen - drone

En måned før første løp i O-festivalen er det på sin plass å minne om at O-festivalen er for absolutt hele o-Norge, og i anledning dagen kommer noen tips om terrenget fra en verdensmester som har blitt rekruttansvarlig - nemlig Carl Godager Kaas fra vår naboklubb Bækkelaget!

O-festivalen starter med sprint fra Haraløkka, og bildet i denne artikkelen er faktisk fra da Oppsal arrangerte 15-stafetten og Knut Valstads Minneløp fra samme arena i 2017 - et snaut halvår etter at Carl avsluttet elitekarrieren med VM-gull på stafetten i Strömstad. På bildet spurter den regjerende verdensmesteren (og Tyrving) fra siste post sammen med en stor gjeng barn fra Råtasskonkurransen - akkurat slik det kan bli på Grønmo på O-festivallørdagen!

 

Hei Carl! Hvilket forhold har du til østmarkaterrenget?

Etter å ha bodd på Skullerud i 8 år har det blitt mange hundre økter på Skullerudåsen og ellers i Østmarka. Noe av det jeg liker aller best er at man opplever at man er i nydelig villmark nesten med en gang man tar av fra en vei eller sti. I tillegg til at det er krevende og meget variert orientering gjør dette Østmarka-terrengene til noen av mine absolutte favoritt-terreng både for orientering og turer i skog og mark. 

 

Hva skal til for å lykkes i dette terrenget?

Nøyaktig orientering hele veien, fullføre de planene man har lagt og å være sterk fysisk i tungt terreng.

 

Hva bør de som skal løpe O-festivalen gjøre for å forberede seg best mulig?

Den beste forberedelsen synes jeg alltid er å finne terreng med tilsvarende karaktertrekk, enten naboterreng eller andre steder i landet, og trene mange økter på disse kartene. Og finne ut hva som skal til for at akkurat du skal orientere effektivt og trygt i denne typen terreng. For min del er det å ha en god plan, og holde meg til planen selv om det kan oppleves tungt fysisk, og å være offensiv. 

 

Ser vi deg på O-festivalen i år?

Jeg kommer nok til å dukke opp på o-festivalen, men med større fokus på å følge opp neste generasjons o-løpere enn å løpe selv. Men om det passer tar jeg gjerne en tur i skogen!

 

Har du noen tips til ting å gjøre i hovedstaden utenom konkurransene?

Det kommer an på alder, interesser og om man har barn tenker jeg. For folk i min situasjon, med barn i 4- til 9-års alderen, ville jeg nok anbefalt å oppsøke en av de fine badeplassene, enten langs Oslofjorden eller ved et vann i marka. Kombinert med en kaffe og «markabolle» på en av markastuene i Oslo-området er det en vinneroppskrift!