Hva er greia med offsettrykte kart?

Postet av O-festivalen den 2. Jun 2018

O-festivalens ordinære klasser vil ha kart trykket på plastpapir, mens eliteklassene skal ha offset-trykte kart, som er et krav fra forbundet. O-festivalsjef Christian Jomaas lover topp kart for alle i o-festivalen. Men hva er egentlig greia med denne offset-trykkinga? Vi tok en prat med ekspertene.

På Nydalens o-løp fikk vi en prat med Håvard Tveite fra Ås-NMBU Orientering, som sitter i O-forbundets kartutvalg, og er en profilert kartentusiast. Også hans klubbkamerat Ivar Maalen kastet seg med i diskusjonen (Bilde, fra venstre Håvard Tveite og Ivar Maalen). Og for å ta Håvards og Ivars konklusjon først: Offset-trykk er best. Ingen protest.

Mange o-løp i dag har kart som er printet ut på vanlig laserprinter, der man trykker kartet og løypa i ett. Noen benytter også dette på et slags plastaktig papir, slik at man ikke trenger å pakke kartet i plastmapper.  Offset-trykte kart er trykket på et trykkeri, med mer sofistikert teknologi enn hva laserprinteren har. Det som er litt tungvint er at løypa må trykkes på etterpå i en separat operasjon.  

Eliteklassene i o-festivalen skal altså ha offset-trykk, dette er også et krav fra o-forbundet. Mens de øvrige klassene skal ha kart trykt på plastpapir, der løperne selv kan velge om de vil ha plastmappe utenpå. Fossums hovedkomiteleder Christian Jomaas forteller at de gjorde dette valget etter meget gode erfaringer under pinseløpene på Kongsberg. -Vi hadde i utgangspunket planlagt offsettrykk for alle klasser, men endret syn da vi så den gode kvaliteten på plasttrykk under Kongsbergs pinseløp. For 1:10.000 og 1:7500 vil ikke løperne kunne se kvalitetsforskjell. Plasttrykk er dessuten mer fleksibelt, ved at man kan trykke tettere opp mot arrangementet når man vet bedre hvor mange løpere det blir.  Vi ser dette som en praktisk og trygg løsning. Vi er sikre på at alle løpere blir fornøyde, sier Christian. -Kartene skal også trykkes hos et anerkjent trykkeri, det samme som trykker offset-kartene. Tilslutt fremhever han også det fremtidsrettede i denne løsningen: -Plastpapir brukes allerede i utstrakt grad i utlandet og det er fremtiden - det er bare vi her i landet som henger etter. 

For sikkerhets skyld ringte vi også til Terje Mathisen, leder i forbundets kartutvalg som sier at plastkartene aldri har fungert bedre enn de gjorde på Kongsbergs pinseløp, men den prominente kartmannen er rask til å legge til:  -Offset-trykk på papir er fortsatt gullstandarden. Likevel peker han på at største fordelen med plastprint er at kartene kan trykkes så nær løpsdato som mulig. Dessuten nevner også han at analoge offset-trykkemaskiner er på vei bort over hele verden, mens lasertrykk-teknologi er på vei inn.

Tilbake til offset-entusiasten Håvard Tveite, som presiserer at lasertrykk ikke alltid er like dårlig. --Sannsynligvis blir opplevelsen av plastkartene helt OK for den store majoriteten av deltakerne, sier Håvard.  -Vi får bare håpe at det ikke skjer noen uhell i framstillingsprosessen eller at forholdene på løpsdagen på eller annen måte påvirker hvordan kartene oppfører seg. -Problemet med noen av disse plastpapirene er at de er dårligere å holde i, og at bretting og gniing kan ødelegge kartet og gjøre det umulig å lese.   Fossums arrangementssjef Christian Jomaas er imidlertid trygg på at o-festivalkartene til alle klasser vil holde god kvalitet. -Utviklingen har gått framover, plastkart i dag er av en helt annen kvalitet enn før. Det var nettopp ut fra en kvalitetsvurdering og testing under pinseløpene at vi valgte plast-trykk løsningen for ordinære klasser.

 

Håvard forteller også fra sin egen klubb Ås-NMBU:  -Men med offset-trykk er vi mye tryggere på at fargene blir eksakt slik de skal være, og derved blir det lettere å lese kartet. Vi i Ås-NMBU bruker offset-trykk på alle løp vi arrangerer, også på de aller fleste av våre interne treninger. Da skriver vi enten ut løypene på kartene med laserskriver, eller så tegner løperne på løypa selv.  Foruten at fargene blir tydeligere og lettere å skille fra hverandre trekker Håvard fram at høydekurvene blir lettere å lese med offset-trykk. 

Hva da med gamle o-løpere som ikke ser så bra – er det perler for svin å lage offset-trykk for disse? – Nei, ikke nødvendigvis, mener Håvard Tveite. -Mange som har problem med å skille farger fra hverandre vil lese kartet bedre med offset-trykk.

Vi spør Håvard om vi trenger være bekymret for risikoen ved offset-trykk – hvis løypetrykket forskyver seg oppå kartet så blir jo alt feil, om fargekvaliteten er aldri så bra. -Dette er selvsagt noe man må kontrollere, sier Håvard.

Vi forteller Håvard at O-festivalen i Bærum skal ha offset-trykte kart for eliteklassene på alle tre løp.

-Herlig, sier Håvard, jeg melder meg på i H21E alle tre dager!

PS: I ettertid melder Håvard (som egentlig er H55) at han er usikker på om beina holder så han har foreløpig meldt seg på H21E kun på langdistansen.