En bauta i Fossums o-gruppe: Sigbjørn Modalsli 60 år i dag
Postet av O-festivalen den 24. Apr 2018
Hvem hadde ideen om at Fossum skulle markere 100-års jubileet med å arrangere O-festivalen i Bærum? Sigbjørn så klart. Selvsagt har han fått plass i vår 100 års jubileumsbok – så i dag på Sigbjørns 60-årsdag syns vi det passer med et utdrag fra boka.
(Bildetekst: Sigbjørn Modalsli under o-festivalen i Dyreparken i Kristiansand i 2013. Med sin kjære, og spreke, Turid Williksen)
I 1995 kom Sigbjørn Modalsli med sin sønn Kjetil til Fossums nybegynnertreninger. Sigbjørn var da selv medlem av Nydalen SK, men hadde blitt familiemann i Østre Bærum. I årene som fulgte skulle han få mye til å skje i o-miljøet i Fossum IF.
Sigbjørn ble ganske raskt Fossum-medlem og var ikke tungbedt til å påta seg ansvar. I 1997 ble han sportslig leder, i o-styret til Einar Sælen. I samme år hadde vi tre veldig gode jenter som tok junior-NM-gull i stafett, men disse forsvant ut av klubben rett etter videregående. Så når man skulle se framover så det ganske mørkt ut for o-gruppa. -Vi var cirka 25 stykker på treningene da, og typisk for mange så var de i en alder der de var ferd med «vokse ut av sporten og klubben , forteller Sigbjørn. -Vi sto helt klart foran et generasjons-skifte.
Rekrutterte flere nøkkelpersoner inn i Fossums o-styre
I årene ble det nye generasjoner både på utøver- og på ledersiden. Rolf Bredesen kom inn og videreutviklet turorienteringen, som ble en svært viktig inntektskilde for klubben. Og selvsagt ble Bredesen-ungene en viktig del av den unge utøvergruppa. På samme tid kom også Terje Grann på o-skole med sin sønn Stian. Terje ble leder i et o-styre der Sigbjørn bidro sterkt i å rekruttere nye ressurspersoner inn – for eksempel Leif Størmer (sportslig) og Bente Landmark (rekruttering). Disse skulle bli svært viktige for o-gruppas vekst de neste årene. -Vi må heller ikke glemme at vi etter hvert fikk inn den hardtarbeidende «doer» og administrator Terje Melsom til å ta over turorienteringen, som ble en større og større butikk.
Gjorde Fossum til en ambisiøs arrangementsklubb
Sigbjørn selv tok rollen som arrrangementsansvarlig i o-styret. Fossum ble mer og mer aktiv i store arrangementer. Men klubben var ikke riktig stor nok for alt alene, så Sigbjørn var med på å etablere o-festival-alliansen. Denne alliansen av klubber arrangerte O-festivalen på Trandum i 2005 og på Fossum i 2009. Det tyngste arrangement for Fossum som o-klubb var likevel hovedløp for yngre og o-landsleiren i Bærum i 2007. -Hovedløpet og o-landsleiren var et kjempearrangement for oss, sier Sigbjørn. – Vi fikk til et meget godt arrangement men det var også veldig mye arbeid for veldig mange ildsjeler i o-gruppa.
Ingen utfordring er for stor for den initiativrike Modalsli. I 2005 var han i Stockholm og hadde samtaler med den svenske «O-ringen» - var det mulig med en avstikker til Bærum? Fossum ble aldri arrangør av denne 5-dagers gigantmønstringen med over 20.000 løpere – heldigvis sier kanskje noen. Innimellom tok Sigbjørn også verv i Akershus og Oslo O-krets, og var med på å sette i gang «Trimtex-cup» - en slags verdenscup for 13-16 åringer i kretsen, som lever i beste velgående også i dag.
Sigbjørn Modalsli bidro meget aktivt også til at Fossum fikk arrangere NM-helg i 2012, med sprintorientering på Øvrevoll Galoppbane, og deretter NM-stafetter for junior på Sæteren gård. Og som et lite ekstramoment – innlagt VM uttaksløp for seniorer. Alt i alt et meget komplekst arrangement, med mye logistikk og teknologi, og egentlig veldig mye som kunne gått galt – men som gikk bra. Sigbjørn var også fornøyd: -Dette var nok beviset på at Fossum nå har ressurser til å greie alt innen orientering. Uten at jeg skal begynne å mase om at vi arrangerer VM! Det Sigbjørn ikke sier var at veldig mye gikk så bra som det gjorde takket være ham selv, som hadde fingeren med i nesten alt som skjedde den helga.
I jubileumsåret 2018 skal Fossum igjen arrangere o-festivalen, denne gang alene. -Jeg var nok en pådriver for at vi søkte om arrangementet, forteller Siggen, men nå prøver jeg å ha en mer tilbaketrukket rolle, det er viktig å slippe fram og få det beste ut av alle de mange ressurspersoner som o-gruppa har i dag!
Kjent kapasitet på tulle-o-løp
Sigbjørn skjønte at for å rekruttere bredt så måtte også sporten appellere bredt. Kart og veivalgsdiskusjoner er vel og bra. Men for mange unge står også tull og fjas høyt i kurs.
I denne perioden ble Sigbjørn kjent som Norges fremste kapasitet på «tulle-o-løp» for barn og ungdom. Han lanserte flere moro-løp med nye og overraskende momenter. En spesialitet var: Først legge løypa ned i vann og bli skikkelig våt. Deretter bli overdrysset med mel. Alle må forstå at dette ble var bra. Sigbjørn lanserte lagkonkurransen for barn i o-festivalen. Under o-landsleiren ble det arrangert Professor Drøvels minneløp. Sigbjørn forteller: -En meget seriøs, nå voksen elite-o-løper-nerd fortalte meg at Drøveln i Sørkedalen er det morsomste han noensinne har opplevd i o-sporten. Og ikke minst må vi nevne «splæsjærn»: Et årvisst tulle-løp for de yngste i Fossum, med siste post i den meterdype splæsjemyra rett ovenfor klubbhuset. Og på banketten etterpå fikk jeg alle med på å rope taktfast i kor - «Fotball er for kyllinger», ler Sigbjørn
Aktiv o-misjonering i langrennsgruppa
Ønsker du å bygge en o-klubb må du også være en engasjert o-misjonær. Engasjement er aldri mangelvare hos Sigbjørn. En av triksene var å lempe Fossumdrakter i fanget på alle nye fjes som var innom o-skolen. -Tanken min var at når du først har fått drakten så blir du også litt mer dedikert på å være med videre. Og trikset virket. Selvsagt måtte Sigbjørn også være utstyrsansvarlig, og med sedvanlig dristighet bestilte han store kvanta og holdt lager. -Selv om klubbkassa alltid er slunken må vi ta litt risiko her. Det blir liksom ikke det samme å be de nye fjesene bestille en drakt som får om 15 uker.
Fossum IF er en stor langrennsklubb. Sigbjørn så selvsagt potensialet i at her har de veldig mange sporty familier som er positive til Fossum og positive til utendørsidrett. Og som attpåtil kunne trenge noe artig å drive med sommerstid. -Jeg meldte meg hvert år til å bli med langrennsgruppa på klubbsamling i Hurdal. Jeg holdt skøytekurs for foreldrene, forteller Sigbjørn. -en viktig nøkkel til rekruttering er å kjenne foreldrene. På kvelden fikk Sigbjørn fri taletid med lysbilder, film og hemningsløs o-reklame. Mange Fossum-ski-løpere ble også Fossum-o-løpere takket være denne innsatsen. En liten spin-off effekt var også at Sigbjørn selv rekrutterte seg en meget positiv ski-mamma som nå er hans nummer 1 prioritet, en knepen førsteplass foran orienteringen. Vel fortjent til en som har bidratt så mye til o-gruppas vekst.
Siste fra O-festivalen
Sosiale medier
26.06.2024
Informasjon O-festivalen 2021
26.06.2024
Påmelding til O-festivalen starter snart!
26.06.2024
Påmelding til O-festivalen er nå i gang!
26.06.2024
Treningsløyper for jr. VM testløp
26.06.2024