Lange dager i skogen for Øystein
Postet av O-festivalen den 18. Jun 2018
Løypelegger for langdistansen, Øystein Holo, har brukt mesteparten av våren høyt oppe og langt nede i Bærumsmarka.
-Jeg begynte i april i fjor. Siste postdetalj ble sjekket i terrenget og lagt inn i løyper i OCAD dagen før løypene ble sendt til trykking 4.juni. Med den grundigheten han er godt kjent for har Øystein Holo brukt flere hundre timer på løypene og dialog med synfarer om hvordan kartet bør se ut. Totalt vil det være 40 forskjellige løyper på lørdagens langdistanse, og hele 144 poster. -28 av postene ble satt ut i dag, forteller Øystein når vi prater med ham på søndagen før o-festivalen.
Kan du fortelle litt om hvordan dere har arbeidet med løypene? -Vi ikke hatt noe fast definert team for dette, men jeg har fått god hjelp av Sven Arne Gylterud og Nils Eddie Hæstad. Pluss flere solide navn fra Fossums veteranløperkatalog. Og for ikke å glemme så har vi vært så heldige å få nylig avdanket landslagsløper Bjørn Ekeberg til å prøveløpe. Han sa vel noe sånt som at det var spennende løyper og utfordrende terreng.
Kan du beskrive forskjellen på løypene i lang- kontra mellomdistansen? -I langdistansen går mange av de lengre løypene gjennom skikkelig villmarksterreng der nesten ingen går tur på sommeren. Videre er det en god del store åpne myrer og mye gammel skog. Det er veldig lite innslag av hogst i de lengste løypene. Og det blir noen ordentlig lange strekk i mange løyper. De kortere løypene går i et svært stirikt terreng der det mange steder er best å ignorere de små stiene og heller orientere etter høydekurvene.
Kan du gi noen hint om hvordan løypene blir? -Vel, et hint er vel noe som avslører noe som man ellers ikke ville kunne gjettet seg til. Så utover de generelle beskrivelsene så blir svaret nei, hehe. Eller jo, et hint kan jeg gi: jeg er vokst opp med Bærumsmarka fra barnsben av og har alltid syntes at langermet o-overdel er tingen.
Audun Weltziens tips til o-festivaldeltagerne på denne nettsiden var å forenkle orienteringen med de store detaljene og ta i bruk de tydelige ledelinjene som gir framdrift. Er det mulig for løypeleggeren å gi noen kommentarer til dette? -Audun Weltzien er en meritert Bærumsmarka-løper så han kan jo sine saker. Men det blir nok litt finorientering også.
Kan du si noe om estimerte vinnertider og løypelengder for eliteklasser? -Vi har prøvd å legge eliteløypene slik at vinnertidene blir som de skal være i NM og hovedløp eller litt kortere. Men dette er vanskelig å guesstimere uten tilgang på egnete prøveløpere. Dessuten vil det avhenge veldig av hvem som stiller på startstreken. Her har Øystein lojalt fulgt opp føringene fra forbundet, selv om han innrømmer at han personlig gjerne kunne så at man kunne vært litt mer fleksibel og tillatt at det var risiko for litt høyere vinnertider.
Øystein forteller også at han har gitt mange kommentarer til kartet underveis. -Ja jeg har nok kommentert mye, og dette har synfarer Kristen Treekrem tatt tak i. Det vil si – han retter ikke alt jeg kommer med - han er profesjonell og jeg er ikke en "kartmann". Som profesjonell så kjenner man normen bedre og vet hva som er mulig å få inn på et kart. For eksempel er stinettet stedvis så tett at det ikke er mulig å tegne inn alle på kartet. Da må det bli kompromisser.
Øysteins største løypeleggeroppgave tidligere var nok under NM-sprinten på Øvrevoll i 2012. -Og der traff vi for øvrig spot-on med vinnertidene uten å ha prøveløpt en meter.
Øystein startet sin o-karriere i Stabæk IF, og har senere løpt for både Tyrving, Halden og NTHI før han kom til Fossum. Og vi må si han har en ganske imponerende o-løper CV. Blant annet flere gode NM-plasseringer: Gull i Natt-NM og stafett som junior, et par individuelle sølv i NM individuelt på ultralang og natt og 4 gull i NM-senior-stafett. Øystein forteller også om landslagsrepresentasjon som junior og senere som senior annet hvert år mellom 1984 og 1992, der han trekker fram sin "etappeseier" på 1. etappe i nordisk mesterskap i 1990 som kanskje det beste, men også en 13. plass sammenlagt i World Cup 1988. På toppen av dette har han to seire i Jukola og fire tredjeplasser i Tiomila. Og Øystein sier vi også må få med: -Seier i H50 i skiorientering! Godt gjort av en kar som egentlig er litt for dårlig på ski til Fossum-veteran å være, vi ser ham verken i Birken eller på bedriftsrennene i Holmenkollen. Men for all del – en glimrende orienteringsløper - en sånn som det er stas om man greier å slå.
Om du vil teste løypene til Øystein så er påmeldingsfristen for langdistansen på lørdag 23. juni nå utløpt. Men det er et godt tilbud om direkteløyper ved oppmøte på arena.
Bilder:
Øverst: Øystein på stranda i Rio i Brasil, hvor strendene nesten kan måle seg med det vi har i Bærum.
Nederst: Fra langdistanseterrenget. Denne posten satte Øystein ut i går søndag.
Siste fra O-festivalen
Sosiale medier
26.06.2024
Informasjon O-festivalen 2021
26.06.2024
Påmelding til O-festivalen starter snart!
26.06.2024
Påmelding til O-festivalen er nå i gang!
26.06.2024
Treningsløyper for jr. VM testløp
26.06.2024